dimecres, 20 d’octubre del 2010

Només una ambulància?

Els Castellers de la Sagrada Família han tornat a descarregar el 4 de 7 amb l'agulla a la diada de la colla. És el segon de la seva història i s'ha descarregat quan encara no fa un mes del primer. Aquest castell només s'ha pogut acompanyar del 3 de 7, a part dels tradicionals pilars d'entrada i de comiat. La colla aspirava a tornar
a descarregar tres castells de 7 (hi faltava el 4) i afegir-hi un vano de 5, per a continuar sumant de cara a aconseguir l'objectiu d'arribar a final de temporada havent fet 14 castells de 7(en portem 11) i poder ser considerada, oficialment, colla de 7.
A conseqüència de dues caigudes dels Castellers de la Vila de Gràcia, una castellera d'aquesta colla va resultar lesionada i es va creure convenient que l'ambulància la traslladés a l'hospital per tal de ser atesa. Afortunadament la lesió na va ser important. Com que només hi havia una ambulància es va suspendre momentàniament l'actuació, però després d'estar aturats gairebé una hora, els caps de colla van decidir donar per acabada la diada. Aquesta circumstància no és nova. Tinc entès que, al menys a la ciutat de Barcelona, l'Ajuntament només posa una ambulància per actuació. En cas de voler-ne una altra l'han de pagar les colles.
Estic segur que hi ha arguments que justifiquen aquesta limitació d'assistència sanitària a les places castelleres, però resulta evident que molts cops és un recurs insuficient.
A mi se'm fa difícil entendre com en una ciutat com Barcelona i en una plaça que està a menys d'1 km de dos hospitals importants (Creu Roja i Sant Pau) s'hagi de suspendre un acte de cultura popular que cada vegada estén més el seu arrelament per tot el territori, perquè no tinguis coberta suficientment l'assistència en cas d'accident.
Puc entendre, encara que no ho accepti, que tenir dues ambulàncies "inactives" durant dues hores pugui ser un "luxe" pressupostari, sobretot en els temps en que vivim, però em costa molt creure que no es pugui fer el relleu del vehicle en menys d'una hora. Si el tracte és una ambulància, considero que és per a tota l'actuació, és a dir, si en marxa una, ha de venir-ne una altra. És una simple qüestió de coordinació.
Què hagués passat si, en comptes d'un lesionat, n'hi hagués hagut dos (cosa que pot ser perfectament normal després de dues caigudes)?
Castellerament parlant, Barcelona ha millorat molt en els últims anys i no em refereixo només al nivell i a la quantitat de castells que s'assoleixen a la ciutat. Els castells i altres manifestacions de la nostra cultura popular estan ben presents al llarg de gairebé tot l'any i ja no són un element estrany per a la gran majoria de la població. Però potser encara falta comprendre el fet casteller amb naturalitat. Aquella naturalitat que hi ha a l'hora de donar per descomptat que fer castells a les fires i festes majors, festes de barri, o qualsevol altra data commemorativa o de rellevància per a la ciutat és un dels actes centrals de la festa i com a acte central mereix la millor organització possible, des de la que és responsabilitat exclusiva de les colles fins als temes de seguretat. És assumir amb naturalitat que els castells comporten un risc que és el que els fa emocionants i que les possibles conseqüències d'un contratemps com a conseqüència d'aquest risc han d'estar ben cobertes per l'administració i no només cobertes per un protocol de mínims.
I que consti que no estic demanant més diners, que tampoc anirien malament. Ja sé que no n'hi ha, tot i que per a altres manifestacions culturals que no tenen res a veure amb les nostres sempre queda un raconet.
Amb tot això, aquesta situació que es va donar diumenge a la Sagrada Família va comportar vàries conseqüències:
- Tirallongues de Manresa només van poder fer un castell. El desplaçament des de la seva ciutat i les despeses que això comporta els ha costat el mateix que si haguessin completat l'actuació.
- Castellers de la Vila de Gràcia no van poder reconduir l'actuació amb algun castell que podria haver servit per a recuperar mentalment la colla, sobretot, la canalla.
- Castellers de la Sagrada Família no van poder complir els seus objectius estrictament castellers i que a la vegada els acostés una mica més a obtenir un status oficial.
Malgrat no haver pogut completar l'actuació, els Castellers de la Sagrada Família van tornar a demostrar que lo de la Mercè no va ser casualitat i que, sigui quin sigui el reconeixement oficial que es doni a la colla a final de temporada, ja és una colla de 7 de ple dret.

5 comentaris:

  1. Com sempre, la claves! Per cert, ja feia tota la setmana que l'esperava

    ResponElimina
  2. Xesco per desgracia com diu l'Amanda has donat al clau, cada temporada hi ha masses actuacions que queden aturades o ni poden començar per problemes amb el tema de les ambulancies, com a minim el tema del relleu no es normal que trigui tan a produir-se.
    Amb tot i això, a per totes el que resta de temporada, i si no arribem als 14, crec que sera una qüestio exclusivament de paperassa, per que finalment aquest any ja ens podem considerar colla de 7, ("categoria 7B, segons el Qd9"

    ResponElimina
  3. Em sembla molt bé la teva argumentació. És ben cert que el tema de les ambulàncies no ha quedat mai gaire clar deixant de banda els intents de les coordinadores per solucionar-ho amb la adminsitració de forma eficaç. Però ja se sap que cada ajuntament és diferent i que la burocràcia actual sobrerpassa alguns límits lògics.Caldrà veure si es pot solucionar pel bé de tots nosaltres.
    Pel que fa a la vostra condició de colla de set, el que és cada colla ho decideix i ho sent ella mateixa, i veient que com dius ja heu fet 11 castells de set, em sembla que està provat que us la mereixeu. Una altra cosa són les valoracions exteriors en base a la estadística. L'únic que heu de fer és seguir així.
    Molta sort i salut
    http://decasaestant.blogspot.com/

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies a tots tres pel comentari. Esperem que poc a poc es trobin fórmules que puguin ser satisfactòries per a totes les parts implicades.
    Gràcies especials al Joan Mateo per seguir aquest bloc i per la teva valoració sobre la condició de colla de 7 de Sagrada Família. Benvingut!
    Aprofito per felicitar-te pel teu bloc. No el coneixia i m'ha agradat molt.

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per trobar les paraules adequades per comentar "l'incident" de l'ambulància. Em solidaritzo amb la teva explicació i m'estalvio de comentar-ho al meu bloc. Potser tinc molt morro, però és que a mi em sortia massa bel·ligerant.

    EntidadQ

    ResponElimina